tematrio – resorBerätta om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art. Det är Lyrans uppmaning idag och jag ska naturligtvis försöka hänga på. Jag inser att, trots att jag läser mycket litteratur från nästan hela världen så är inte resetemat alldeles enkelt. Resor mellan klasser, inre resor och spännande miljöer har jag många på lut men fysiska resor av äventyrlig art. Lyran har dessutom redan tipsat om en av mina favoriter Mot ljuset, så den hoppar jag över, ändock här kommer en trio:


1. I Sjöjungfruns andra fot är det flera resor på gång, både i nutid och i dåtid och särskilt äventyrlig blir beskrivningen av hur ett portugisiskt skepp med kristendomen ombord (och måhända andra syften också…) närmar sig den afrikanska kusten. Mia Couto har skrivit.
2. Hela serien om Pojken av Jon Kalman Stefansson, jag har skrivit om Änglarnas sorg och Människohjärtat och trilogin handlar om en strapatsrik väg mot vuxenheten.
3. Trans Atlantic av Colum McCann inleder med en spännande flygtur och temat för hela romanen är resan mellan den gamla och den nya världen.