katolsk kitsch kantar Cordobas katedral

Det går inte att låta bli, parallellen måste dras hur fantastiskt det historiska centrat i Cordoba än var, hur märkligt överseende invånarna än var med turisterna och hur mycket Gästbloggarn än föråt sig på potatisbaserade tapas och fördrack sig på Fino. I de smala, förmedeltida gränderna runt Mezquitas säljs kitsch, inte uteslutande men till stor del är det som säljs vulgärandalusiskt krims-krams. När man sedan träder in i den en gång i tiden största och mest praktfulla moskén i världen har katolska kyrkan förutom vissa halsbrytande arkitekturella ingrepp även pimpat den smakfullt non-figurativa ursprungsdekoren med… Ja, kitsch. Det är naturligtvis vanvördigt mot den religiösa symboliken som finns i det hela, men just stilbrottet gör det så tydligt. Den äldre moriska omgivningen har stått sig bättre kan man sammanfatta med.