bokbubblarna – nina av en slump

Denna mörka novemberkväll var det dags att träffas igen och bokbubbla. Månadens bok är nina av en slump av Michéle Lesbre och det var ett gott val som bokcirkelbok. De flesta tyckte om den och det fanns mycket att prata om. Vi var överens om att det kändes som en ganska fransk bok och att den kändes svår att placera i tid. Den kan lika gärna ha utspelat sig på 60 talet som nu.Tidsmarkörerna var få och känslan som genomsyrar boken är sorgesam.

Den unga flickan Nina lever med sin mamma vid atlantkusten och framtidsutsikterna är få. Hon drömmer om ett annat liv någon annan stans och under de dagar vi får följa henne händer det henne en hel del, av en slump? Hur är det i livet – blir det av en slump eller har vi människor ett öde? Nina lever i ett socialt sammanhang som inte är helt lätt att bryta sig ur, hon drömmer om att bli sedd och få en stund i rampljuset men inte är det enkelt att bryta upp, slita sig loss, flyga fritt.

Nina är ganska ensam i livet, mamman är fullt upptagen med sig och sitt. Pappan är frånvarande och morföräldrarna döda. Hon vill förtvivlat gärna vara vuxen, höra till samtidigt som hon vill bli omhändertagen och bryta upp och visst är det en träffande bild av tonårens ambivalens som Lesbre beskriver. Något som vi diskuterade en del var symbolerna i boken, fåglarna som sitter i bur eller flyger fritt över havet, katten som återkommer – är de ditsatta av en slump eller har författaren á la Murakami en uppsättning symboler som följer med i författarskapet. Dessutom hade ingen av oss läst Måsen och troligen hade mer kunskap om Tjechovs pjäs gjort att man kunde se paralleller mellan berättelserna. Nu försvann den dimensionen, kanske någon av bloggläsarna kan sin Tjechov?

Nästa gång vi ses är den 16 januari och till dess ska vi läsa Sista mannen i tornet av Aravind Adiga. Mot Indien alltså!

PS. Snart kommer ett inlägg med länkar till alla bokbubblare men kika gärna in hos LindaCamilla och Anna så länge. PS. Bibliotekskatten , Rocketreading och Enligt O har också skrivit!