det kom ett brev från München – Barbarotti 8

Sommarens Håkan Nesser är Det kom ett brev från München och i den återser vi Gunnar Barbarotti och hans kollega/sambo Eva Backman. Det är juletid i peståret 2020 och poliskommissarierna får bryta sin ledighet för att resa till en liten by nära norska gränsen. Där har den kände konstnären Ludvig Rute blivit mördad och hela scenen som möter poliserna liknar mest av allt den brittisk pusseldeckare. Det visar sig att Ludvig, som är svårt sjuk, har trotsat pandemirestriktionerna och bjudit sina tre syskon till det avlägset belägna huset. Han har informerat de två bröderna och systern att han vill träffa dem för att samtala om något som han behöver reda ut. De fyra syskonen håller sitt möte på julaftonens morgon och natten till juldagen mördas Ludvig. Vem är den skyldige och vad är motivet? Att det är en okänd taveltjuv som brutit sig in tror poliserna inte alls på. 

Alla som läst serien om Barbarotti vet vad som väntar. Nessers lite omständliga berättande med en underliggande lågmäld humor och emellanåt gammaldags ordval består. Till yttermera visso, luguber och avtal med vår herre känns igen och det är både vilsamt och mysigt. Jag tror mig ha skrivit det förut men man får inte vara stressad när man skall läsa Barbarotti-serien. Det lunkar på och de dramatiska händelserna finns där, de gestaltas bara inte så högljutt som in många andra deckare. 

Bildkälla: https://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/tif/9789100800888.jpg?timestamp=20221117124808