mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

Angeline Boulleys roman Mitt namn är Firekeeper är en spännande läsning som är verkligt svårplacerad om man ska tänka sig genre. Den är på något ställe definierad som deckare, på ett annat ungdomsbok och dessutom är den också kategoriserad under romaner om ursprungsbefolkningar. Den här boken är allt det och mycket mer.

Daunis lever i norra USA, hon är en alldeles vanlig tjej som har planer på att studera på college, älskar att spela hockey och hon umgås med sin familj och släkt. På ett vårdhem ligger hennes mormor och Daunis bestämmer sig för att skjuta på studierna ett tag för att kunna finnas nära. Med stigande ålder så har Daunis blivit allt mer intresserad och medveten om hur livet i reservatet styrs av både gamla traditioner och behovet av att tjäna pengar. Hon hör till stammen Ojibwa

och deras område breder ut sig på båda sidor gränsen, inkomsterna kommer från casinon men också annat mer ljusskyggt och när en ung flicka hittas död så rekryteras Daunis att arbeta för FBI. Hon får lära sig att tillverka meth och ska tillsammans med en ung man inflitrera grupperingarna som förser invånarna med drogen. Just drogdelarna och brottet var inte den stora behållningen för mig när jag läste den här boken utan det var insynen i en helt annan kultur. Riter, läkekonst, kläder, tankesätt och annat som hör till Ojibwa-kulturen skildras på ett initierat sätt och jag läser mig till att Boulley själv är medlem i Sault Ste. Marie tribe of Chippewa Indians och har arbetat med utbildningsfrågor. Jag läser inte särskilt ofta om den nordamerikanska ursprungsbefolkningen och jag påminns om att jag har Pow wow av Tommy Orange liggande halvläst här hemma. Den får bli färdigläst snart, det finns mycket mer att lära.

När jag googlar så ser jag att Netflix har köpt optionerna på filmatisering av boken och det tror jag kan bli riktigt bra.

Bildkälla: Albert Bonniers förlag