Jorden runt: långt bortom havet

Mitt bokcirkelläsande fortsätter med Isabel Allendes Långt bortom havet. Alltså, jag hade sedan länge gett upp på Isabel Allende och har inte läst något sedan typ Andarnas hus (1982). Men, jag får väl motvilligt tillstå att det fanns mycket i den här romanen som intresserade mig. Temat flykt och rotlöshet, de politiska händelserna i Chile under Allende och Pinochet och hur diplomaten, poeten och kommunisten Pablo Neruda är inblandad i evakueringen av oliktänkande spanjorer från Francos Spanien under kriget i Europa tyckte jag var spännande trådar att tänka vidare kring. Varje del av boken inleds med en dikt av Neruda och jag blev förstås genast intresserad och läste några av den nobelprishyllade författaren. 

Romanen tar sin början i Barcelona på 30-talet och den unga kvinnan Roser förälskar sig i Guillame som strider för de röda i det blodiga inbördeskriget i Spanien, när han så dör förstår Roser att hon måste försöka ta sig bort från landet. Hon är gravid och för att kunna resa så gifter hon sig med Guillames bror Victor, de emigrerar till Chile. Hon har en musikalisk talang och kan försörja den lilla familjen med sitt pianospel medan Victor studerar färdigt till läkare och snart ingår de i den socialistiska kretsen kring Allende. 1973 tar juntan över landet och det leder till repressalier för Allendes anhängare, Roser och Victor tvingas fly igen och tanken finns hela tiden på att återvända till Katalonien. Inget smakar så bra som barndomens paella och vaniljpajer, det är det som Victor i 80-års åldern lagar till sig själv när han summerar sitt liv och vi som läser får följa med ända fram tills han slutar att berätta. Om man tittar på omslaget så kan man tro att det här är en kärlekshistoria, visst finns här livslång kärlek men det är en roman som vill berätta så mycket mer. 

Jag är inte helt övertygad om att jag kommer att läsa mer av Isabel Allende för det finns något sentimentalt smet över det hela som jag inte är särdeles förtjust i men jag är glad att jag läs/lyssnade. Helt klart en bok jag inte hade valt själv och det finns mycket av både googla upp och samtala om i en bokcirkel.   

Bildkälla: Norstedts förlag