definitivt Dalsland

Det passar bra att skriva några rader om Definitivt Dalsland idag på midsommarafton. Ett midsommarbröllop är en av händelserna som får ta mycket plats i Ulf Östermarks bok som börjar med att den av kärlek stukade Emil bestämmer sig för att dra till Dalsland. Han är doktoranden som inte är säker på att han ens har lust att skriva sin kappa och den gamla släktgården i Dalslands tassemarker erbjuder en plats att ta sig samman och jobba ostört. Ett liv med utedass, vatten i brunnen och vedspis kanske är det som han behöver för att faktiskt kunna glömma fästmöns svek?

Med hjälp av grannen Bengt, som är både händig och hjälpsam, med styrka från morfaderns dikter som ligger i arbetsrummet på andra våningen och ett veritabelt arbetsläger där vännerna från Göteborg dyker upp så rättar livet till sig så sakta. Störst påverkan har kanske ändå Anki som med sitt jordnära sätt att se på livet får Emil att inse att livet är det som man lever här och nu. Definitivt.

Ulf, som har skrivit boken, skriver i sitt efterord att karaktärerna inte har några verkliga förlagor men eftersom jag varit där på torpet i Dalsland och exakt vet vem som gärna äter 8 (eller 15) grillade korvar till nattamat, vem som gärna vill vinna på både frågesporter och i kortspel och vem som gillar att fiska så är det tydligt att åtminstone karaktärerna i det där kompisgänget med blandade Chalmers-kompisar och pingis-kompisar är mer än löst baserat på verkliga personer. M hade inte varit nöjd med att förknippas med hårdrock dock … Inte alls. Nästan i klass med dansband. Hur som, nu sitter jag i den där omnämnda sommarstugan och tänker på att tiden går. Det är 35 år sedan de där killarna började på elektro på Chalmers och blev indelade i faddergrupper. Hur är det möjligt? 

Den lärdom som Emil drar efter att ha stannat upp ett slag i livet är en som är viktig för oss alla. Man ska försöka leva nu och väga säga ja till det som livet bjuder. Man vet aldrig vad som händer i framtiden och lite extra fint var det att läsa att när Emil skulle komma på en snapsvisa att sjunga för sina nyvunna vänner så blev det Måsen. Det var den (enda) snapsvisa som M någonsin sjöng om han fick välja. 

Skål och trevlig midsommar!