boken om Jonas av Maria Gustavsdotter

Det är alltid en läsfest när man får en ny Maria Gustavsdotter i sin hand och jag har, tack vare en boktipsande släkting, följt med genom de historiska epokerna. I serien om prästdöttrarna Morlandeus som utspelar sig på 1600-talet så var det nu tid för Boken om Jonas. I den så återvänder syster Ulrika till Uddevalla, där söker hon upp syster Katarina som driver en tyghandel och ett skrädderi och trots att de inte setts på länge så tar sig Katarina an sin syster som får hjälp att etablera sig i staden. I Uddevalla bor också den lille pojken Jonas som är son till den tredje systern, Ebba. Han tas om hand av snickaren som blev Ebbas make och nu när Ebba är död så skall den lille gossen fostras till hantverkare.

Det är bara det att han älskar att rita och måla, skriva och räkna och har en håg till studier. I prästgården i Morlanda bor hjälpprästen Jostein och han äktenskap är barnlöst, när han får syn på den lille Jonas bestämmer han sig för att försöka få vårdnad om den begåvade pojken. Boken om Jonas är den sjätte och sista delen i serien och som alltid när en serie börjar närma sig ett slut så blir det fler återblickar, berättelsens skall knytas ihop och det dukas upp för avslut. Lite långsammare, lite mer eftertänksamt än i tidigare böcker och samtidigt så vill man ju absolut veta hur det ska gå för hela familjen Morlandeus.

Jag har skrivit det förr och jag återkommer till Gustavsdotters omsorg om detaljerna i sina böcker. Hon skapar miljöer och använder ett språkbruk som gör att man förflyttas i tid och då jag tillbringar mina somrar på norra Tjörn så är jag väl bekant med Viken, böckerna gör mina vandringar på Sundsby och på öarna extra spännande. Jag har sett att de håller på att märka ut pilgrimsled på Orust den ska jag se till att vandra i sommar!

Bildkälla: Historiska media