Litteraturveckan i P1 fortsätter med Dagarna, dagarna, dagarna

Idag skall romanprisjuryn diskutera Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson och det är en riktigt bra bokcirkelbok. Jag ser fram emot att lyssna!

Bibbs är snart 39 och hennes dagar som eftertraktad bloggare och halvkändis är mer än över. Hon bor i Stockholm med sin sambo Baby och när han en dag gör slut så fattar Bibbs att hon, som alltid tagit sig fram och trillat ner på fötterna, är på väg mot total katastrof. Hon vill bo i deras lägenhet men kontraktet står på honom, han erbjuder henne att få köpa det för 100 000. Hon är som alltid pank och hennes sätt att leva sitt liv bygger på att konsumera. Människor och prylar. Hon har en vecka på sig att ordna pengarna och det är under den veckan som vi som läser får hänga med Bibbs och hennes crew. Vad har Bibbs att sälja som skulle kunna bli en rubrik, något som hon ännu inte exploaterat hos sina följare i sociala medier?

Bibbs har byggt sitt varumärke under många år och nu finns det så många yngre influencers som står på kö, leveranserna med skor och smink har för länge sedan slutat komma. Bibbs får en idé som hon genast genomför, hennes spärr mellan tanke och handling är synnerligen kort. Det som varit hennes charm och gjort henne till en C-kändis i stan kan den här gången kanske vara det som ruinerar hennes liv totalt. Exakt vad hon gör skall jag inte skriva om men det är något så oförlåtligt att jag bara gråter när jag läser …

Tone Schunnesson är en skicklig författare, det får man ge henne. Hon arbetar med teman som är så pricksäkra och som ringar in vår tid på ett solkigt vis. Att sedan skapa en omoralisk och egoistisk huvudperson som få kan tycka om är kaxigt men. Det här är en alltigenom sorglig bok, dagarna, dagarna, dagarna går och malströmmen av alkohol, lögner, sex och det faktum att Bibbs säljer sig till vad som helst för att få ihop pengar är en mittisamtidenkommentar som känns vemodig. När blev det så här?  Bibbs tänker sig att hon som nu snart medelålders får bli den som säljer 90-talet, hon blir retroinfluencern och kan inte lämna sitt fack, hon måste förbli den hon har skapat för det är det hon kan. Sorgligast av allt är det när Elisabet aka Bibbs hälsar på sin mormor. Där bränner det till på ett sätt som man inte kan ducka för.

Bildkälla: Norstedts förlag