Jorden runt: Shtisel

Shtisel – Trailer from Moving Story Entertainment on Vimeo.

Den senaste veckan har jag tillbringat bland ultraortodoxa judar i Jerusalem och har man missat den fina serien Shtisel så uppmanar jag genast att titta! Familjen Shtisel är huvudkaraktärerna och patriarken rabbin Shulem bor med sin yngste son Akiva i familjebostaden. När serien börjar så är sorgeåret slut efter hustrun och det är dags att tänka på att få sonen bortgift. Vi får också följa systern Giti och hennes familj, brodern Arya och farmor Malka som flyttar in på ett äldreboende där det finns TV …

I serien talas både hebreiska och jiddisch och vardagslivet i den ortodoxa gruppen av människor skildras på ett sätt som gör att man kommer människorna nära. Det handlar om allt som kan rymmas i en familj där traditionerna är viktiga samtidigt som det moderna samhället tränger sig på. Rabbi Shulem undervisar på den ortodoxa skolan och han inser att den nya tiden kommer, hur ska man som beslutsfattare kunna hantera den balansen? Sorg, kärlek, relationer, hemligheter. Det är serien fylld av och jag kan bara inte sluta titta. Har man tidigare sett Unorthodox så är det här en given tittning.

En annan serie från Jerusalem som har ett helt annat take är Tareq Taylors matresa där han åker med sin palestinske far till staden för att uppleva matkulturen. Jag blir allt mer sugen på att resa till mellanöstern.