några gissningar – Augustpriset

Imorgon kväll vet vi vilka titlar som nominerats till Augustpriset det här året. Jag är alltid mest intresserad av den skönlitterära klassen, där läser jag oftast alla nominerade titlar. Emellanåt så blir jag också sugen på att läsa de nominerade i fack och barn och ungdom men där är jag inte lika ambitiös.

Kriteriet för att man skall kunna bli nominerad är att boken getts ut på svenska mellan oktober 19 till oktober 20 och när jag kollar mina läslistor så hittar jag ett gäng böcker som skulle kunna vara aktuella.

I den skönlitterära klassen hoppas jag på:

Sörjen som blev av Anna Takanen

Jackie av Anne Swärd

Samlade verk av Lydia Sandgren

Tritonus av Kjell Westö 

Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink 

Dottern av Lena Andersson 

 

I fackboksklassen hoppas jag på:

Klubben av Matilda Gustavsson

Året med 13 månader av Åsa Linderborg

Vi är Orlando av Johan Hilton 

Söndagsvägen av Peter Englund

Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba 

Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutsson 

I mina högst personliga gissningar finns bara böcker jag själv läst varför poesi t ex saknas helt. Troligt är att en eller flera poeter kommer med, inte heller har jag valt ut någon novellsamling i år. Bubblare där är Annika Norlins samling Jag ser allt du gör . 

Snart vet vi vilka som är nominerade och då ska jag sätta igång att uppdatera mina läslistor.