obehöriga äga ej tillträde – trilogin om livet i Forshammar är all

Cecilia Klangs romaner som alla utspelar sig i bruksorten Forshammar har nu fått en tredje, och avslutande, del. I Obehöriga äga ej tillträde så är det svetsaren Magnus Aronsson som är huvudkaraktär. Han har jobbat många år på bruket och han är en erkänt duktig yrkesman, det är bara det att han mer och mer börjar bli en riktigt surgubbe (a la Ove). Han stör sig på det mesta och kräver noggrann ordning och reglerna ska följas, både hemma och på jobbet. I den lilla bruksorten har bilar satts i brand och allt känns lite ovisst, dessutom har det kommit en ny kvinnlig chef till bruket som vill förnya och förändra. Det är inte enkelt för en sådan som Magnus och när han dessutom ombeds ta hand om en praktikant så tänker han att måttet är rågat. På hemmafronten är det inte bättre, frun Mirja tittar mer på telefonen än på honom och dottern Amanda har hittat en slashas till pojkvän som dessutom bor i London. Magnus sorterar sina skruvar, dammsuger och våttorkar och skottar snön direkt när den fallit. Även om klockan är halv fyra på morgonen …

Jag tycker mycket om Cecilia Klangs skildring av livet i en helt vanlig stad där det bor helt vanliga människor. Det finns en ton som tar tag i en när man läser och man hejar liksom på alla, man önskar dem gott och man känner med dem. Jag tycker absolut att man skall läsa dem i ordning. Börja med Kan innehålla spår av Tommy Roos fortsätt med I södra Norrland väntas regn och kasta er sedan på Obehöriga äga ej tillträde. 

Ljudböckerna är förtjänstfullt inlästa av Marie Richardson. Perfekt val.