bokmässan rapport 1

Fredagen rivstartade med en frukost som Selma Stories bjöd in till. Som alltid är det trevligt och en blandning av författare, en fin tygkasse och frukost bjöds. Katarina Widholm var där och pratade om sina böcker om Betty, ni som följer mig vet att jag gillar dem skarpt och Widholm berättade att del fyra är på gång. Sedan är det troligen stopp. Johannes Selåkers Fräls oss ifrån ondo hamnade genast i min bokhylla på Storytel, den verkar spännande. Annie Lööfs självbiografi Också Annie presenterades av henne själv och det verkar vara en fin personlig biografi. (Det som verkligen berörde var det säkerhetspådrag som följde henne dock. Hon har betalat ett jäkla tufft pris för sin rakryggade hållning i politiken.) Har man missat hennes sommarprogram så tycker jag absolut man ska lyssna på det, kanske läser jag boken.

Sista gäst var Melinda Jacobs som tillsammans med Marie Oskarsson skrivit en barnbok om hur det kan vara att bli familjehemsplacerad. Hitta hem har jag läst under mässdagarna och jag funderar lite på vem som boken vänder sig till. Melinda berättar att hon ser den främst som en högläsningsbok där man kan diskutera olika händelser i boken med ett barn eller kanske en hel skolklass. Det kanske den ändå funkar som, jag tror inte att den passar som egen läsning för barn i åldern 6 – 9 men med det sagt så lyssnade jag på ljudbok och såg inte illustrationerna.De verkar vara mycket fina och tillföra mycket. Boken handlar om åttaåriga Bella som flyttar från mamma i Biskopsgården till en familj på Onsalahalvön. Hemma hos mamma är det ofta fest och mamma har alltid ont om pengar, i villan i Onsala finns ett eget rum, kaniner och syskon att leka med. Jag kan ärligt tycka att bilden av familjehemmet blir lite för präktig emellanåt och det störde mig. Hur som, Bella får uppleva en helt annan vardag än den hon är van vid och det är svårt i början. Hon måste lära sig en massa saker som tas för givet i medelklassfamiljen när havet, att kunna cykla till exempel. Bella längtar efter sin mamma och vill helst av allt vara med henne men samtidigt så märker hon att livet hos den nya familjen är både lugnare och lättare. Kan man ha två hem? Sviker man sin mamma om man gillar sitt familjehem? Jacobs berättade att hon fått fin respons från socialtjänst och familjehem och att de som är mer insatta än jag är har uppskattat att läsa om något som sällan beskrivs i litteraturen.

Jag lyssnade vid flera tillfällen under mässan på Majgull Axelsson som talade om sin senaste (sista?) roman som heter Svalors flykt. Jag länkar till mina tankar om den, boken har sitt ursprung i att Majgull blev mycket berörd av fallet med Esmeralda och hon har i romanen utforskat hur ett fiktivt äldre syskon kan fortsätta leva när ett litet syskon dör i en så traumatisk händelse. Hon är rejält förbannad över hur barnets perspektiv och mående ibland glöms bort och i romanen ger hon rejäla kängor åt myndigheter och deras beslut. Majgull vill inte skriva om de som har makt i samhället, hon vill skriva de utan makts berättelser.