persepolis – en klassisk serieroman i nytryck

Marjane Satrapis självbiografiska grafiska roman Persepolis har kommit i nytryck och så himla fin själva boken är! Jag har läst om den inför en kommande bokcirkel och det var nästan högtidligt att läsa de fyra böckerna i ett enda stadigt band. Bokens berättelse börjar 1980 och Marjane är 10 år, hon går i skolan och hänger med kompisar men livet förändras med den iranska revolutionen. Hon ska ha slöja, lektionernas innehåll förändras och hon förstår att hennes föräldrar och släkt kan råka illa ut om de inte följer den nya regimens påbud. De fyra delarna har olika fokus och den första delen är berättad utifrån ett barns perspektiv, sedan får man följa henne genom ungdomen via tonårstid i Teheran, skola i exil i Österrike och återvändande till Iran som ung vuxen.

För mig så är det den första delen, där man får lära känna en nyfiken, snabbtänkt och lekfull tjej som är övertygad om att hon skall bli profet, som är absolut starkast. Det är sedan intressant att följa utvecklingen i landet utifrån Marjanes upplevelser och särskilt aktuellt blir det i och med det senaste årets försök till revolution och hopp om ökad självständighet för kvinnor i Iran. Persepolis är en modern klassiker och jag skulle gärna använda delar av den första delen i undervisningen på mellanstadiet. Det skulle kunna bli hur bra som helst! 

Jag kom under läsningen att tänka på Negar Nasehs roman En handfull vind som jag läste i höstas. Den pratar faktiskt med den här boken och har man inte läst så rekommenderar jag att samläsa dem. 

Bildkälla: https://www.galago.se/bok/persepolis/