sorgsystern – Tina N Martin

Tina N Martin är en riktigt bra spänningsförfattare och i Sorgsystern inleds berättelsen med att en ung kvinna ramlar från ett kyrktorn i Kalix Boden? Polisen Idun är på semester hos kärleken i Stockholm och hon har alls ingen lust att ta flyget tillbaka till Luleå. När kollegan Calle berättar vem kvinnan är skyndar hon sig hemåt, kanske kan en gåta hon länge försökt lösa bli uppklarad?

Parallellt med nutidshistorien får man följa ett antal unga flickor både i barndomen, ungdomen och tidigt vuxenliv. Gemensamt för dem är att de alla lever bland vuxna som av olika anledningar inte tar sitt vuxenansvar. Jag vill inte spoila den här väven av olika trådar men ett är klart, det finns behov av kloka vuxna som ser och hjälper ungdomar på vägen mot vuxenlivet. När de sedan får hjälp så måste de kunna lita på hjälpen. I det här fallet är det flickor, i ett i DN uppmärksammat fall var det pojkar. Läs och lyssna på reportageserien om Eolshäll. Det är drabbande läsning, precis som den här spänningsromanen drabbar. Att värna de som har det svårast i samhället är ett av våra gemensamma grunduppdrag!

Martins spänningsromaner i norrbottnisk miljö är som sagt riktigt bra. Läs dem i ordning: Befriaren och Åskmakaren följt av Sorgsystern.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris