en vänskap – Silvia Avallone

Den som läst Silvia Avallones roman Stål glömmer den aldrig och det är nästan lite orättvist mot författaren att allt man sedan läser mäts mot den där fenomenala debuten som kom 2012 på svenska. En vänskap heter hennes senaste roman  och visst är den väldigt bra men eftersom man har Stål i bakhuvudet så, ja ni fattar. Hur som, när romanen börjar så tar Elisa fram en av sina dagböcker och bestämmer sig för att nu är det dags för henne att berätta sin historia. Hon undervisar i litteraturvetenskap och skriver sin avhandling om Min fantastiska väninna, hon är drygt trettio och hennes liv är lugn och städat. Drömmen om att skriva annat än akademiskt har alltid funnits där och nu är tiden inne, hon ska berätta sanningen om sin vän. Berättat sin historia, eller exponerat valda delar av sitt liv om man ska vara ärlig, har ungdomsväninnan Bea. Hon är en världskänd influencer ”La Rosetti” som ägt sociala medier i många år.

Elisa och Bea möts i tidiga tonåren och blir bästa vänner, Bea är den världsvana som har en karriär som barnmodell och Elisa har vuxit upp i små omständigheter tillsammans med sin mamma i en italiensk småstad. Mamman förstår att hennes studiemotiverade och läsande flicka måste få möjlighet till utbildning så Elisa får flytta till sin vänlige och disträe far som är professor i datavetenskap. Där träffas Elisa och Bea och där börjar den vänskap som aldrig någonsin är en jämlik relation, flickorna leker och prövar sig fram genom tonåren och de sporrar varandra i studierna. Så dör Beas mamma och livet blir trassligt för henne, då blir Elisa och hennes far räddningen.

Unga flickors väg in i vuxenlivet, vänskap, klass, makt och en vacker fasad är ämnen som diskuteras i den här romanen och den är rasande snyggt skriven. Man får Elisas perspektiv och tankar och det är ett kvinnoporträtt som jag har funderat på en hel del efter det jag läste ut boken. Det här är en roman som vi ska tala om i den digitala bokcirkel jag är med i och det ligger nära till hands att jämföra den med den förra boken vi läste: Babetta av Nina Wähä. Många teman tangerar varandra i de båda böckerna och det ska bli spännande att höra vad bokcirkelkompisarna tänker om det.

Bildkälla: Natur & Kultur