babetta – Nina Wähä

Förväntar man sig en fortsättning på Testamente så blir man nog väldigt förvånad. I sin nya roman Babetta har Nina Wähä förflyttat sig från Tornedalen till Franska rivieran. Från en berättelse med ett myllrande persongalleri till en stram komposition med några få karaktärer och från ett liv i hårt arbete och fattigdom till glamour och lyx. Så himla modigt av författaren att göra en helomvändning!

Det här handlar alltså om de två vännerna Lo och Katja, de träffades på teaterlinjen på gymnasiet och har sedan dess varit vänner. När romanen börjar så är de båda 34 år gamla och Lo ringer till Katja och ber henne komma, Lo ska ha en ledig sommar och hon vill ha sällskap. Som alltid så blir det som Lo vill och Katja reser för att bo med Lo i en lyxvilla på Rivieran. Snart förstår man att deras liv har tagit olika vägar, Lo slog igenom med filmen Babetta när hon bara var 19 och Katja har lämnat skådespelardrömmen för att studera filmvetenskap. Nu väntar hon på en besked om en doktorandtjänst och att vistas tillsammans med Lo och hennes äldre älskare som är en fransk filmlegend.

Sommaren är het, lyxen är total och symbiosen mellan de två ungdomsvännerna är så spännande skildrad, maktförhållandena börjar kanske att ruckas och tankarna leds till vilket pris som kvinnorna är beredda att betala för att få vistas i varandras närhet och för att få leva i sin dröm. Wähä varvar i den här romanen texten som handlar om Katja och Lo och deras relation med utdrag ur filmen Babetta, storfilmen som blev vägskälet i deras vänskap och det är ett berättargrepp som fungerar mycket väl.

Extra plus till att det är författaren själv som läser ljudboken. Hon gör det mycket bra. Tack också till bokcirkelkompisarna i Bokhörnan som gjorde den här boken till en riktigt fin samtalsbok!

Lundströms bokradio har en fin intervju med Nina Wähä. Lyssna på den!  

Bildkälla: Norstedts förlag