när vargarna kom – Charlotte Mcconaghy

Idag hörde jag ett reportage på radio om den vargjakt som just startat i mellansverige och när Charlotte Mcconaghys nya roman När vargarna kom plingade till i min ljudboksapp så blev det dagens lyssning. Har man läst hennes Den sista migrationen så kommer man att känna igen sig i fokus på klimat och miljö, närheten till naturen och samtidigt förpackat i starka relationer. I När vargarna kom är det tvillingsystrarna Inti och Aggie som kommer till norra Skottland för Inti driver ett projekt som skall återinföra vargen som en del av faunan. Samtidigt som man får följa arbetet med att plantera in vargar så får vi följa bybornas reaktioner, systrarnas relation och med tillbakablickar så får man dessutom följa deras liv fram till nu.

Det här är en fin relationsroman som kanske målar med den lite för breda penseln ibland, det blir både dramatiskt och lite övertydligt men för mig var det här en perfekt läsning just nu. Vackra miljöbeskrivningar med kärlek till skogen, tankar om hur näringsvävens sammansättning påverkar också klimatet och skildring av psykisk ohälsa gjorde att jag sträcklyssnade. Gör det!

Vargen har varit aktuell i flera böcker de sensate åren och kanske tänker jag mest då på Kerstin Ekmans Löpa varg och Hans Rosenfeldts Vargasommar. I vår kommer dessutom Karl-Ove Knausgårds nya roman: Vargarna från evighetens skog. Det tycks som att vi ser en vargtrend vilket också DN har noterat.  

Bildkälla: Lavender Lit