löpa varg – Kerstin Ekman

En bok om 70-årige Uffe som bor i Hälsingland, är pensionerad jägmästare, jaktledare, har problem med hjärtat och ser en varg. Är det verkligen en bok för mig? 

När det är Kerstin Ekman som skriver Löpa varg så måste man ju svara ja.

I sin första roman på nästan 10 år så skriver hon ur den åldrande mannens perspektiv. Uffe lever med sin Inga, har det ganska enahanda efter pensioneringen och tillbringar gärna tid i sin jaktkoja. Tillsammans med sin hund sitter han där dagen innan han ska fylla 70 och då ser han ulven, den store varghannen som närmast hypnotiserar honom. Han börjar att ifrågasätta sitt yrkesliv i skogen och han tänker på alla de djur han dödat genom åren, jakten har varit hans fritidsintresse i alla år och livet med frun och jakthundarna har varit mycket viktigt för honom. I sin jaktalmanacka noterar han och på vinden är det dags att dö-städa bland alla horn och fällar. I köket och i farten är inga, hans fru som ständigt oroar sig för sin man som både är hjärtsjuk och faktiskt verkar ha tappat gnistan. I byn diskuteras skyddsjakt och varghatet delar jaktlaget i två delar, Uffe är inte längre jaktledare och han har svårt att ens tänka tanken på att den ståtliga vargen skall skjutas.  

Uffe – Ulf – Ulv, livet med djuren och naturen tränger sig på honom på ett sätt som blir svårt att hantera och jag är väldigt glad över att jag läste den här fina romanen. Kerstin Ekman är 88 år gammal och hon behärskar författandet ner till minsta kommatecken.  

Intervjuer med Kerstin Ekman finns att se och höra på Babel och hos Lundströms bokradio. 

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag