den sista migrationen – att följa silvertärnans flykt och att hitta hem

På Grönland har Franny Stone lokaliserat en av de allra sista grupperna av silvertärnor och hon har bestämt sig för att förse dem med sändare. Hon vill följa den förmodat sista flytten från Arktis till deras häckningsområde på Antarktis och efter hand så förstår jag som läser att hon har ett alldeles särskit uppdrag. Fåglar har varit Frannys intresse hela livet, kråkorna var hennes vänner och hon kan mer än de flesta om de olika arterna och deras levnadssätt. Följa silvertärnornas migration kan hon dock inte utan att ha en båt. Hon övertalar kaptenen över en av de sista fiskebåtarna som fortfarande finns kvar att fåglarna skall leda dem till fisk och under resan över haven får man höra Frannys berättelse. Hon har ett djupt personligt skäl att finna silvertärnorna och kanske kan resan i deras spår hjälpa Franny att äntligen få ro i sitt rastlösa liv.

Miljöerna skiftar mellan fartyget som har ett gäng vinddrivna existenser ombord, Galway på västra Irland (som vi besökte 2017 – alla inlägg därifrån hittar man här) och Grönland och det blir så sorgligt emellanåt att man (jag) inte kan hejda mig. Jag har förstått att det här ska bli film med Claire Foy i huvudrollen och det kommer bli en perfekt gråtfest. Benedict Cumberbatch ska producera och jag hoppas att han också blir en av skådespelarna, jag kan se en roll som passar honom.

Det här är en klimatdystopi som utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid och där mänskliga relationer är bärande likt de böcker som t ex Maja Lunde skriver. Gillar man Binas historia eller Blå så kommer man garanterat att tycka mycket om Den sista migrationen av Charlotte Mcconaghy. Läs eller lyssna!

Bildkälla: Lavender Lit