binas historia – Maja Lunde

För någon vecka sedan såg jag babel med Maja Lunde och påmindes om hennes dystopiska romaner som konkretiserar klimatförändringarna på ett sätt som man inte kan värja sig för. På Norges nationaldag är det recensionsdatum för hennes senaste roman Blå som handlar om vatten. Binas historia handlar, som titeln tydligt signalerar, om bin. Pollinerande insekter är otroligt viktiga för att de grödor som vi människor odlar skall ge de skördar som vi behöver för att överleva som art.

Binas historia är en tredelad historia där vi får följa tre olika familjer i tre olika tider. William är den frösäljande familjefadern i 1800-talets England som helst av allt vill studera insekter. Han får en tanke om att han vill förbättra binas kupor så att det blir lättare att både skörda honungen och hålla koll på samhällena så att de mår bra.

I nutid möter vi den amerikanske bibonden som reser runt med sin lastbil för att pollinera fruktodlingar, så drabbar bidöden och hans livsverk ser ut att bokstavligen dö ut. Framtidsberättelsen är placerad i Kina, bristen på insekter har lett till världssvält och konflikter. Den lilla kinesiska familjen är slavar som lever hela sitt liv för att pollinera fruktträd. När den lille sonen oförklarligt blir sjuk så hittar mamma Tao en bok från länge sedan som kan ge henne ledtrådar till vad som hänt. Det historiska perspektivet är viktigt och jag gillar extra mycket att berättandet spänner över flera hundra år, en ren framtidsdystopi hade jag nog inte läst men nu så blir det här både intressant och spännande.

Maja Lunde skriver lättläst och välformulerat om svåra frågor, visst vet man att vi lever under en tid där klimatet ändras och visst försöker jag att åka kollektivt och tåg för att döva det värsta dåliga samvetet. Lunde gör klimatförändringarnas konsekvenser tydliga och de landar mitt i vår vardag. Ingen kan göra allt men alla som har en trädgård kan hjälpa insekterna lite extra. Att låta gamla torra träd stå, inte städa för noga så att barkhögar och annat får sin plats eller fixa ett enkelt insektshotell. Plantera också en nybörjarrabatt som lockar insekter så bidrar vi alla med att hjälpa de superviktiga insekterna att överleva, föröka sig och sköta vår pollinering!