som natten – David Ärleman

Utomhus har solen tappert försökt att värma den kalla nordvästan och jag har haft en sorgligt svart berättelse i mina lurar. I David Ärlemans Som natten får jag lära känna den unga kvinnan Asynja när hon tillsammans med sin lilla dotter Snäckan bara försöker fortsätta simma. Hålla sig flytande trots att hon allt mer förstår att pojkvännens kriminella livsstil kommer att dra ner både henne och den lilla i en skuggvärld som är mycket otrygg. Kärleken till Snäckan är det som håller Asynja fast besluten att överleva och skapa en bättre framtid och när hans handlingar riskerar den lillas liv så finns det bara en väg ut.

Det här är en samtida berättelse som skildrar en värld som jag kan möta i spänningsromaner men där är fokus oftast på de som befinner sig i kriminalitet, inte så ofta hur de anhöriga runt omkring dras med i jakten efter pengar, droger och status. Jag tänkte när jag läste emellanåt på Karolina Ramqvists böcker om Karin, Flickvännen och Den vita staden. Den kriminella livsstilen som kan tyckas både cool och häftig kan snabbt förvandlas till något som är helt outhärdligt och till slut handlar det om att försöka överleva. Fortsätta simma.

Har ni ännu inte läst David Ärleman så gör det, hans roman Lite död runt ögonen är också mycket spännande läsning!

Bildkälla: Bokförlaget Forum