przewalskis häst – Maja Lunde

Maja Lunde fortsätter att skriva romaner som vill att vi som läser skall börja fundera på hur vi människor påverkar livet på jorden.  Binas historia och Blå har fått många läsare och när det är släpp för en ny roman så är det efterlängtad läsning. Przewalskis häst utspelar sig i tre olika tider och den här gången är det vildhästarnas tur att spela huvudrollen. Tiderna är slutet av 1800-talet där vi får följa med en rysk zoolog som beger sig till Mongoliet för att föra hem de skygga vildhästarna till sin djurpark, 1990-tal där veterinären Karin arbetar med att återföra hästarna från Europa till Mongoliet och så  till sist Eva som lever i ett framtida Norge där regnet dränker allt och där hon inte längre har foder åt sina två hästar.

I Lundes tidigare böcker så tycker jag att de tre olika berättelserna varit i obalans, jag har intresserat mig mer för en av tiderna men i den här boken finns ett fint samspel mellan tiderna. Jag känner för ungkarlen Michail från St Petersburg, jag blir både imponerad och sorgsen av Karin som tappat bort sin familj i arbetet med att föda upp hästar i Europa och flytta dem till Mongoliet och Karins desperata kamp för att hon och dottern Isa skall överleva i det klimatförändrade landet. Det är spännande och intressant på många olika vis och är man intresserad av hästar så är det säkert extra god läsning. Tänk er bara att jag slukade boken, jag som inte alls gillar hästar eller andra husdjur för den delen heller.

Det här är en bok om människor och hur de i olika tider ser på djuren värde, det handlar också om vad som skiljer människor och djur. Är människan något annat än ett djur som vill överleva  och föröka sig? Kan människan göra val och rätta till det som kanske gått fel?

Maja Lunde har aviserat att hon ska skriva en tetralogi och nu ser jag redan fram emot att läsa den avslutande romanen!

Bildkälla: Natur & Kultur