veckans kulturfråga v.2

Enligt O ställer varje vecka en kulturfråga och veckans lyder

Vilket mer ovanligt litteraturland läser du gärna böcker från?

Vilken författare från detta land vill du tipsa om?

Jag har ju varje år samma målsättning, jag vill läsa litteratur från fler länder än Sverige, de nordiska och Storbritannien samt USA. Några forna brittiska kolonier som Nigeria, Sydafrika och Indien brukar jag alltid få till i min läsning så de hoppar jag över här. Istället vill jag tipsa om Magda Szabó från Ungern. Hennes romaner har kommit i översättning och har man inte läst Dörren och Izas ballad så har man fin läsning framför sig. Antal Szerbs Resa i månljus är en ungersk klassiker som jag också läst och verkligen kan rekommendera. 

Edit:

Översättaren Eva-Teresia Lundberg kommenterar:

Hej!

Vad roligt att du läser och rekommenderar ungersk litteratur, och Szabó i synnerhet! Ett litet påpekande bara: ingen av Szabós böcker har utkommit i nyöversättning. Däremot kom ”Izas ballad” för några år sedan ut i ny utgåva (samma översättning av János Csatlós) på Nilsson förlag. ”Dörren” från 2020 (samma förlag) är översatt av mig och Maria Ortman och har inte tidigare utkommit på svenska. (”Dörren” börjar gå som radioföljetong nu på fredag faktiskt!)

Av Szabó kommer ”Abigél” ut senare i år (också den i min översättning), liksom ett par titlar av Szerb, alla på Nilsson förlag. Så stay tuned! 🙂