bli snäll igen – en termometer i baken på den ängslige samtidsmannen

Geir Gulliksen fortsätter sitt utforskande av den medelålders samtidsmannen i sin nya roman Bli snäll igen och jag ska skriva direkt att jag har väldigt svårt för de män han skildrar. Inte för att det på något sätt är illa skrivet utan för att de här männen är så osannolikt upptagna av sig själva och sina egna behov. Oavsett om man möter den otrogne gifte mannen Hans i Se på oss nu som i eller den övergivne  mannen i Berättelse om ett äktenskap så blir man mest trött på att höra om deras ältande och livskriser.

I den här romanen är det då Henning man får följa. Han är femtioplus och är en vilsen själ. Han arbetar med reklam och kommunikation men särdeles bra på att kommunicera är han inte. Han har hela sitt liv haft en kvinna vid sin sida men de där relationerna har likos inte hållit, nu är han ensam och trött på att vara den som hela tiden förväntas vara handlingskraftig. Inte heller har han kontakt med sin äldsta dotter, kanske är det så att det är kvinnornas fel att han nu är ensam och desillusionerad på livet? Han bestämmer sig för att pröva män, kan en relation med en man vara enklare? Kan det göra så att han blir snäll igen?

Samtidigt som jag får följa med Henning på de sexmöten han ordnar för att träna sig lite på det praktiska så får jag höra hans berättelse om de tidigare relationerna han haft genom åren och jag är hemskt ledsen att säga men Henning. Du har lite att jobba på – inte är det samlag du behöver träna. Hallå eller?

Ta hand om och vårda de relationer du har, fundera på vad som är viktigt i livet. Handla!

Geir Gulliksen är en skicklig författare som envetet borrar sig in i den medelålders manlighetens livsvärld och hans termometer i baken på ängsliga och missnöjda  storstadsmän visar på en FOMO som blir rent av komisk.

Nämnde jag att han cyklar överallt? Och har cykelhjälm.

Bildkälla: Wahlström & Widstrand