skrapenatta – Lars Mytting

Skrapenatta är sista delen i trilogi som genom att följa prästen Kai Schweigaard och släkten Hekne i byn Butangen berättar om livet i Gudbrandsdalen genom tiderna. Jag nåddes nyligen av nyheten att Skrapenatta är årets mest sålda roman i Norge och det kan man förstå. Serien om Systerklockorna är en spännande och intressant skildring av hur en släkt och ett land moderniseras och hur livet förändras under 1900-talet. En stor del av den här sista delen utspelar sig strax innan, och under det andra världskriget och Astrid Hekne, Jehans och Kristins dotter, får en betydande roll i boken. Systerklockorna, de två kyrkklockorna som gjöts som minne av två systrar på 1600-talet, är delade och för tyskarna så är de fornnordiska kyrkorna del av deras nya historieskrivning. Än en gång kommer alltså tyskar till bygden för att leta efter klockorna, den här gången skickar de högste befäl. Till släkten Hekne hör också Viktor som adopterats till Skottland och som är hängiven flygare och han får också en viktig roll i upplösningen av det här episka släktdramat.

Systerklockorna och Hekneväven skall absolut läsas innan man tar sig an Skrapenatta. Om det inte hade varit helt omöjligt att läsa en så tjock bok så skulle man kunna tänkt sig att det här är en enda roman. Jag har varvat läsning och lyssning och det fungerade perfekt.

Bildkälla: Wahlström & Widstrand