sju kvadrat med lås – serien är all

2017 så lyssnade några av oss på Jussi Adler Olsen när han berättade om skapandet av sin serie om avdelning Q, då var slutet på serien ganska långt fram men nu är tiden kommen. Sju kvadrat med lås är den 10 och avslutande delen om Carl, Assad, Gordon och Rose, hela gänget på avdelning Q som en gång möttes i källaren på polishuset i Köpenhamn. När boken börjar så har Carl Mörck fängslats och sitter anklagad för mord, resten av utredningsgruppen försöker febrilt att hitta bevis på att han är oskyldig och för att hitta dem måste de gå in i flera av de gamla fall som passerat avdelning Q och Adler Olsen får i den här historien knyta ihop hela säcken. Jag ska erkänna att fastän jag läst alla delarna så blev det ändå emellanåt lite svårt att hänga med i alla svängarna och jag får helt enkelt bara flyta med, som alltid är det massor av detaljer, spännande och våldsamma händelser och en hel del humor. Karaktärerna har åldrats, deras familjeförhållande har ändrats och jag kan tycka att det är lite skönt att de gör det, ingen av dem är längre ungdom och hjärnan får stå för mer än vad kroppen förmår.

Utan att säga särskilt mycket om slutet så kan jag ändå tycka att det blev ett tydligt avslut på den här långa serien och det känns som om att Adler Olsen är klar med sina karaktärer, Nu ska det bli spännande att se om han tar sig an något nytt eller om det nu är pensionering som väntar.

Bildkälla: Albert Bonniers förlag