bokmässa rapport 5

Morgonstunden med Kjell Westö och Camilla Lagerqvist ledde till att jag lyssnade på Mot okänt land  som utspelar sig 1939 i Finland. Den skildrar hur 12-åriga Viivi och hennes lillasyster Tuulikki skickas med tåg mot Sverige för att räddas från kriget. Lagerkvist berättar spännande och alldeles lagom känslosamt om hur det kan vara att tvingas fly från att det som är känt, utan vetskap om hur föräldrarna har det. Flickornas pappa är i strid och modern stannar kvar i hembyn, Viivi har lovat sin mor att ta hand om sin syster och att de pratar svenska hemma och alltså förstår allt som sägs i det nya landet vågar Viivi inte avslöja. Framtiden är helt osäker och boken avslutas när de lämnat den garnison där de varit inkvarterade och när de skall få komma till en svensk familj. Det kommer säkert en fortsättning om syskonen från Finland, det ser jag fram emot. Det är lätt att läsa Mot okänt land och koppla det till alla de barn som i nutid får fly hals över huvud från sitt land. Jag har träffat elever från Syrien, Ukraina och andra länder varifrån barn kommer till Sverige och jag tänker att det här är en riktigt fin högläsningsbok! 

Jag var också på ett tidigt seminarium anordnat av Hanaholmens kulturcentrum där Anna Takanen, Kjell Westö och Mark Levengood startade upp dagen med att samtala om att växa upp och bli vuxen. Westös pappa var krigsbarn i Sverige och Anna Takanens pappa var också krigsbarn, han stannade i Sverige och det har Takanen skildrat i Sörjen som blev. Samtalet var en riktigt fin start på dagen och jag tror att det finns att se på bokmässan play. Lika proffsigt var seminariet med Hanne-Vibeke Holst och hennes roman om Sonja Ferlov Mancobas ska absolut läsas. Jag gillar att läsa Holst och har läst det mesta hon skrivit. Senast var det Som pesten som landade rakt in i covidpandemin.