glasmannen – ruskigt spännande

Glasmannen av Anders de la Motte är en ruskigt spännande kriminalroman som delvis tar vid där Bortbytaren slutar. Leonore Asker är polisen som förpassats till avdelningen i källaren, hon jobbar med kalla fall och när hennes far hör av sig om en hittad kropp på hans gård så hamnar hon mitt i utredningen. Hennes far är en outsider som lever sitt liv som prepper utanför samhället och Leo hölls i sin barndom närmast i fångenskap av honom. I tonåren möter hon kamraten Martin Hill och tillsammans blir de urban explorers. Han blir lektor i arkitektur och hon polis men de håller kontakten och när Martin tar ett uppdrag att skriva en festskrift för ett stort företagsjubileum så hamnar han  i en mycket udda miljö. På landsbygden i norra Skåne så har Gunnar Irving byggt en hel by där han samlat sina släktingar. Det ryktas att Irving fått alla sina fantastiska idéer från utomjordingar och utanför muren som omgärdar godset flockas sci-fi-turister. Ljussken, rykten om ouppklarade dödsfall, ett fantastiskt bibliotek och noll mobiltäckning blir vardag för Martin. Som man kan ana så leder det ena till det andra och Leo och Martin hjälps ännu en gång åt.

Ja, man kan undra varför  jag ens läser den här sortens spänningsroman. Utomjordingar och preppers, inte min grej men det är så in i bänken spännande och utan att avslöja för mycket så landar det i moraliska frågor om liv och död som verkligen lockar till egna reflektioner. Rekommenderas!

Bildkälla: Forum