bortbytaren inleder ny spänningsserie

Anders de la Motte är en skicklig spänningsförfattare och särskilt har jag gillat att läsa årstidskvartetten som utspelar sig i Skåne. Bortbytaren är den första delen i en ny serie och också den utspelar sig i södra Sverige. Leonore Asker arbetar som kriminalinspektör i Malmö och hon blir inblandad när en ung kvinna försvinner, förmodat kidnappad. Ett tag in i utredningen förflyttas Asker till en annan avdelning som har sina kontor i polishusets källare, där har arbetet mer eller mindre avstannat men Asker använder okonventionella metoder för att närma sig fallet.

Jag vet att jag skrivit tidigare om Anders de la Mottes böcker att jag tycker de är för långa, för många ord och utvikningar som sinkar men i den här boken tycker jag att miljöbeskrivningarna (urbana äventyrare som utforskar öde fabriker och annat) och skildringarna från de instängda offren och tågbanegrejen gör att jag har fördragsamhet med 500 sidor. Det är spännande nästan hela tiden och för en typ som mig som inte gärna vill vistas i trånga låsta utrymmen så är det riktigt läskigt.

Bildkälla: Bokförlaget Forum