tillbaka till Rosenlyst och Emmas bok

Min läsning av serien om familjen Winther fortsätter med Tillbaka till Rosenlyst (del 9) och Emmas bok (del 10). Jag ska säga att jag irriterar mig väldeliga på omslagen av den här serien. De är alldeles för romantiska och speglar inte alls den välskrivna och intressanta skildringen av livet kring sekelskiftet 1900 som böckerna innehåller.

Det här är en norsk släktsaga där man får möta medlemmarna i familjen Winther, deras anställda och hur utvecklingen i samhället sakta men säkert går mot en modernare, jämställd vardag. Sommaren på överklassfamiljen Winthers sommarnöje Rosenlyst bjuder på flera rejäla överraskningar som gör att sonen Fredrik kan se nya möjligheter för sin framtid och hans gravida maka Gitte är inte helt överens med honom över hur framtiden skall  te sig.

I Emmas bok, som utspelar sig huvudsakligen i Kristiania, så får vi också läsa om hur klassamhället så smått luckras upp när Emma, som är bodbiträde i fasterns cigarrbutik, blir väninna med dottern till pälshandlaren. Har man följt serien så vet man att Fredrik och Emmas ungdomsförälskelse sågs som omöjlig och därför tog slut hemma i Trondheim. Nu kanske det ändå är nya tider? Hur som det hela slutar med en rejäl cliffhanger så väntan på nästa del har redan inletts. Med det sagt så vill jag verkligen rekommendera att man läser den här serien i ordning, den är som en härlig TV-serie där man absolut inte vill missa ett enda avsnitt!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris