kirke – Madeline Miller

Jomen Kirke, det är nog en bok för dig sa min vän U när vi pratade om böcker populära på book-tok. Jag har ju läst sången om Akilles och var inte helt begeistrad men varför inte. Kirke av Madeleine Miller handlar om gudinnan/häxan Kirke som föds in in i kretsen närmast gudomen Zeus. Hon växer upp tillsammans med sina släktingar men när misshagar sin syster så förvisas hon från palatset till en ö där hon skall leva i ensamhet. Hon är en rådig, smart och uppfinningsrik kvinna som kan mycket om både örter, odling och tillredandet av olika dekokter. Hon är genom sina kunskaper inblandad i flera intriger och hon får besök av både gudar och människor som vill ta del av hennes trolldom. Hon förälskar sig i flera män och det är först när Odysseus kommer till ön som hon är beredd att bilda familj. Sonen växer upp utan sin far men när han blir vuxen bestämmer han sig för att resa för att besöka Odysseus och som man kan ana så blir det inte särskilt lyckat. 

Jag är för dåligt insatt i den grekiska mytologi för att avgöra hur nära de källor t ex  Homeros texter som Millers roman ligger men oavsett det så är det här en spännande äventyrsroman utifrån ett kvinnligt perspektiv. Emellanåt så kan det blir lite rörigt med alla besökare/släktingar/gudar som kommer in i berättelsen och får sin utvikning. Det blir många namn och många olika typer av släktskap att hålla i minnet men den invändningen visar nog egentligen bara på min okunskap, för de som kan sin mytologi eller för de som blir nyfikna och tar reda på mer så är det säkert perfekt. Jag bärjade leta i mina fotoalbum, 1988 var jag på Kreta och besöket i palatset där var en riktigt fin upplevelse. Säkert hade jag uppskattat det ännu mer nu! 

https://www.wwd.se/bocker/226413/kirke/