sången om Akilles – Madeline Miller

Idag skriver jag om Madeline Millers roman Sången om Akilles och jag har som så ofta numer hybridläst, dvs hoppat mellan e-bok och ljudbok. Jag har varit skeptisk till att läsa Miller eftersom grekisk mytologi inte är precis mitt favoritämne men nu har jag alltså läst Sången om Akilles som handlar om den lille killen Patroklos som skickas iväg i landsflykt till kung Peleus och hans son Akilles. En innerlig vänskap växer fram mellan pojkarna och de danas till krigare genom hård träning.

Akilles är den starke och välbyggde gudinnesonen, Patroklos är inte hans like och när pojkarna blir förälskade ser omgivningen det som ett ungdomligt utforskande som inte hindrar dem att gifta sig med en flicka som stärker de önskade allianserna. När sedan den sköna Helena rövas bort till Troja så skickas en här ledd av Akilles för att befria henne och där etableras de två männens kärleksrelation. Oväntat för mig så utvecklades det är till en relationsroman med både explicita sexscener och svartsjuka.

Det här är en roman som är baserad på myten om Akilles och jag erkänner att jag inte visste särskilt mycket om myten kring Akilles, jag kände förstås till uttrycket akilleshäl och storyn bakom det men väldigt mycket annat fick jag googla. Om man, som jag, inte är helfrälst på grekisk mytologi så ska man inte avskräckas, det här är en skickligt berättat äventyr som innehåller alla dramatiska komponenter man kan önska.

Bildkälla: Wahlström & Widstrand