abow – Nora Khalil

Abow av Nora Khalil tar vid där hennes prisbelönta Yani slutar. Kompisgruppen i förorten utanför Stockholm har delvis lösts upp och Rayan skall börja i en skola inne i stan. Det är första året i gymnasiet och Rayan känner ingen på nya skolan och han vet inte riktigt hur han ska förhålla sig till alla blonda tjejer som klassen tycks vara full av. Han saknar sin vän Amir som är utvisad, han saknar sin gamla klass och han tycker inte att förhållandet med Wahida heller är sig likt längre. 

Det här en roman om att växa upp och att vara vilsen när man ska välja väg mot vuxenlivet och jag gillar mycket att Khalil bjuder en ganska hoppfull bild av förortens ungdomar där identitetsfrågor, kärlek och lojalitet med kamrater och familj får utrymme. 

För alla som inte har koll på slang, typ jag själv alltså, så är abow ett utropsord och betyder ungefär – wow, shit, herregud enligt gp.se Om man vill så kan man passa på att lyssna till Nora Khalils sommarprat imorgon den 11 juli, eller som vanligt på play, jag ska absolut göra det. Vill man läsa en inifrån-roman om ungdomars vardagsliv i en förort till Stockholm så tycker jag man ska börja med Yani och sedan läsa Abow, de båda böckerna hänger tätt samman och det tar ett tag innan man helt lär känna ungdomarna. Jag hoppas på en tredje del! 

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-barn-och-ungdom/abow/37f3942f-9578-4033-bb8f-a64984a55f65