yani – blivande augustvinnare?

Yani av Nora Khalil är nominerad till augustpriset i år och jag skulle inte bli alls förvånad om den här välskrivna, roliga ungdomsromanen tar hem priset. Jag läste eller hörde någonstans att Nora Khalil ville skriva en roman om helt vanliga killar i förorten och med sin skildring av Amir, Caspian och Rayan så har hon verkligen lyckats att förflytta mig till sista terminen i nian i Alby. Myggan (migrationsverket) har beslutat att Amir skall utvisas från landet och klasskompisarna engagerar sig för att han ska få stanna. Rayan, som är berättarrösten och pluggisen i gänget, bor med sin pappa i en lägenhet och han saknar sin mamma mycket. Som tur är har han en storsyster som ibland kommer körande i sin bil och så har han bästisen Caspian. I skolan finns klasskompisarna och flera lärare som bryr sig och så finns fritidsgården med Sebastian. Det är dags att välja till gymnasiet och för Amir närmar sig datumet för avvisningen snabbt.

Jag lyssnade på boken i inläsning av Magdi Saleh och det var perfekt, språket är härligt rytmiskt och förortsvokabulären gör att man känner det som att man befinner sig i högstadiekorridoren på min förra arbetsplats. Jag gillar det jag hör och jag gillar att romanen landar så perfekt i samtiden. Hoppas således (!) att Yani typ vinner augustpriset. Det vore fint på många vis och visst vore det roligt att en bok skriven för 12-15 tar hem priset i år.

På förlaget finns det en lärarhandledning om man vill använda den i undervisningen. Jag kan tänka mig att den funkar bra från åk 6 och uppåt.

Bildkälla: Natur & Kultur