dottern i Paris – Kristin Harmel

Kristin Harmel är en amerikansk författare som i flera romaner inspirerats av verkliga händelser från tiden runt det andra världskriget och skapat fiktion av dem. I Dottern i Paris får vi lära känna två unga amerikanskor som på olika vägar hamnat i Paris. Det är sent 30-tal och Elise är en lovande konstnär som i New York möter en fransk man. Han är välkänd målare och de blir blixtförälskade. De gifter sig och Elise flyttar till Paris med honom, dottern Mathilde föds och allt mindre tid kan ägnas åt Elises konstnärskap. Maken ses som en av Frankrikes bästa och hans tavlor säljer. En dag under graviditeten hittar Elise till en liten bokhandel och där står Juliette, hon som gift sig med en fransman och som nu också hon väntar barn. De två kvinnorna blir vänner, barnen blir vänner. De lär känna en av kunderna som heter Ruth och när kriget bryter ut så blir livet svårt för dem alla. Elises konstnärsman är kommunist och för att inte både hon och Mathilde skall fängslas tillsammans med honom så lämnar hon henne i sin väns förvar. Mathilde skall få bo tillsammans med Juliette och hennes familj till kriget tar slut. Ödet vill annat och ett av temana i den här romanen är sökandet efter sina barn, saknaden efter de som försvunnit och tron på att en gång ses igen. Ett annat spår som jag tyckte mycket om att läsa om var kärleken till konst och litteratur och hur kvinnorna på olika sätt använder det som trygga, fasta punkter att återvända till när världen är helt upp och ner.

Det här är en lättläst (ganska amerikansk) historisk roman som kanske blir lite för övertydlig emellanåt, mångordig och kanske att den har en ambition om att spänna över för lång tid. Som lyssningsbok under tågresor och väntan på bussar och flyg så passade den perfekt. Kanske har någon läst hennes De bortglömda namnens bok , gillar man blandning av historisk roman och feelgood så kan jag rekommendera dem båda.

https://lavenderlit.com/produkt/dottern-i-paris-kristin-harmel/