lögnaren i skafferiet – västgötsk mysdeckare

Jag började lyssna på Kristina Appelkvists Lögnaren i skafferiet i bilen på väg mot Lerdala. Där var det studentfirande som avslutades med kvällsdopp i Flämsjön och det passade perfekt att ha just den här mysiga spänningsromanen i öronen under resan upp och ner för E20. 

I Lögnaren i skafferiet har kommunikationschefen Nina bestämt sig för att ordna en skrivarkurs i den gamla prästgården i Mjöbäck. I Stockholm är livet trassligt, hennes gymnasievän har just dött och maktspelet i politiken och kulturkretsarna gör att hon verkar bli av med jobbet. Livet i den stora lägenheten, som en gång ägts av Bang, är ganska ensamt. Skrivarkursen, ledd av en känd deckarförfattare, skall bli ett andningshål och deltagarna verkar trivas i den lantliga miljön i Västergötland. Allt eftersom helgen går så inser vi som läser att det kanske inte är så lugnt som det verkar.

Kristina Appelkvist ska man inte läsa om man önskar action, det är många miljöbeskrivningar och ibland ganska omständliga passager men så bränner det till med ett spänningsmoment som gör att man undrar hur det ska gå. Där finns också en lågmäld humor som ligger och puttrar, ibland slår det över till ett rejält gapskratt men oftast så småler man åt galna infall, träffsäkra iakttagelser och den ankdamm som Stockholms politiska liv tycks vara. För att lära känna karaktärerna riktigt bra så rekommenderar jag att man läser Klänning för korta kvinnor innan man läser den här boken. 

Bildkälla: Piratförlaget