låt skogen leva!

Nora Dåsnes Låt skogen leva är en serieroman som uppmanar barn och unga att använda sin röst och försöka påverka det som är viktigt på riktigt. Tuva, Linnéa och Bao går i sexan och det är vårtermin. Snart ska klassen splittras och det lilla gänget leker ofta i skogen bredvid skolan. Särskilt är det killgänget i andra klassen som de ”krigar” med och när Bao, som är ordförande i elevrådet, på ett möte förstår att skogen skall avverkas för att skolan behöver en större parkeringsplats så börjar tjejerna att fundera på hur kan göra motstånd.

De inser att de behöver samla ihop en opinion och de använder sociala medier, går på möten och demonstrerar. Dåsnes serieroman är en lättläst bok som nästan blir en instruktionsbok över hur man som framföra sin åsikt på ett sätt som gör att de vuxna kanske lyssnar, vikten av att organisera sig och gå samman för att få en starkare röst. Bilderna är tydliga, texterna är lätta att ta till sig och budskapet är tydligt: Tillsammans kan vi förändra, tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. 

Bildkälla: Alfabeta