jag är inte sådan här egentligen – Marie Aubert

Marie Aubert är den norska författaren som är extra skicklig på att skriva kort och komprimerat och i Jag är inte sådan här egentligen ska Hanne resa tillbaks till sin barndoms stad. Brorsdottern Linnea ska konfirmeras och hennes kommande högtidliga övergång till vuxenlivet påminner om Hannes egen ungdom och resan in i uppväxtens minnen väcker sorg och oro. Hanne har med sig sin nya partner på resan och Julia ska introduceras in i släkten. Boken har fyra berättare och vi får släktkalaset skildrat av Hanne, Linnea, Hannes far Nils och brodern Bård. Fadern Nils försöker visa omsorg genom barndomens mat, brodern Bård har en rejäl ålderskris och Linnea är inte alls särskilt glad över släktkalaset, folkdräkten tynger och hon vill helst av allt ha en vän. 

Romanen utspelar sig under några dagar och berättargreppet med fyra olika berättare, inlästa av fyra olika inläsare om man hör ljudboken, gör att man själv får fylla i, lägga ihop och känna igen. Jag kan relatera till dem alla och jag tyckte det var en riktigt fin läsning. 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand