törnrosens triumf – en roman om Sophie Sager

Sophie Sagers livsöde var spektakulärt och det är både spännande och intressant att läsa Anna Laestadius Larssons roman Törnrosens triumf. I den får man följa Sophie från hennes resa från hemmet i Småland till Stockholm där hon ska lära sig finsömnad. Hon drömmer också om att träffa fru Bremer som är hennes idol, Sophie drömmer om att bli författarinna och kvinnosakskvinna precis som henne. Sophie har en släkting i Stockholm som hon tror skall härbärgera henne men hon hamnar istället som inneboende, hon blir våldtagen och misshandlad av en man och bestämmer sig för att polisanmäla. Saken kommer till rätten och blir rättegången blir både omskriven och omtalad. Sophie vinner och hon använder sitt kändisskap till att sprida både en bok om hur allt gått till och propagera för kvinnors lika rätt att bestämma över sitt liv. Man kan tänka sig att hon var den tidens influencer som använde de kanaler som stod till buds. Hon uppträdde på teatrar, föreläste, skrev i tidningarna och skrev böcker men hade hela tiden det svårt att få ekonomin att gå runt och fick resten av livet lida av att hon utmanat normerna och anmält till polisen det som för många kvinnor var något som man bara fick finna sig i.  Feminist och kvinnorättsaktivist beskriver hennes gärning i backspegeln men hon själv flyttade till USA för att komma bort från Sverige och kunna föra fram sina idéer. Törnrosens triumf är en intressant skildring av ett livsöde som för mig var okänt. Är man det minsta intresserad av feminismens framväxt i Sverige så är det här en roman att sluka. Missa inte heller Laestadius Alla dessa djäfla quinnor som kom härom året. Där porträtterar hon fler av de tidiga svenska feministerna.

Bildkälla: Piratförlaget