alla dessa djäfla qvinnor – berättelsen om de första feministerna

I veckan som gick så har jag haft sällskap till och från jobbet med Alla dessa djäfla Qvinnor av Anna Laestadius Larsson som passade släpptes på internationella kvinnodagen den 8 mars. I en populärvetenskaplig historisk bok så berättar författaren om tre av de kvinnor som gick före. På 1700-talet levde svenska Hedvig Charlotta Nordenflycht, franska Olympe de Gouges och engelska Mary Wollstonecraft och gemensamt för de tre är att de ville leva livet på lika villkor som männen. De kämpade för att kunna verka som författare och skribenter, politiker samtidigt som de var mödrar och hustrur.

Genom de tre kvinnornas biografier så berättar Laestadius Larsson om feminismens historia och linjen dras ut från det antika Grekland till nu men den landar tillbaka i 1700-talet. De tre kvinnornas livsöden är olika men de är föregångare i en tid där flickors möjligheter till utbildning var begränsade, ogifta kvinnor var omyndiga och om man gifte sig så blev han förmyndaren, ingen möjlighet till skilsmässa, ingen möjlighet att ta egna beslut och man ärvde inte sin make om han dog. Anna Laestadius Larsson har skrivit 6 historiska romaner som alla är läsvärda, 2020 intervjuade jag henne om de fyra som utspelar sig på just 1700-talet. Texten finns att läsa på Kulturkollo.

Jag blev sugen på att läsa mer av de tre författarnas egna texter! 

Bildkälla: Piratförlaget