straff – Ann-Heléne Laestadius

Så kommer då romanen Straff av Ann-Helén Laestadius, det är del två i en planerad trilogi. I straff skildrar Laestadius livet i en sameskola under femtiotalet och livet på internatet blir inte enkel för de fem sjuåriga barnen från samebyn. Samiskan är förbjuden, de är långt hemifrån, mobbingen frodas och husmor straffar och använder riset. Anna, en ung kvinna som också arbetar på skolan, blir den som barnen kan vända sig till och det är en händelse relaterad till henne under det sena 80-talet som öppnar upp för att alla barnen som gått på skolan träffas igen. Tystnaden om barnens upplevelser har varit total och barnens liv har under de senaste 30 åren tagit olika vägar men sina erfarenheter har de burit tungt. När så styrkeförhållandena är de omvända och husmor bosätter sig i staden så väcker det starka känslor, de som var små barn då är nu vuxna. Hur kan man ens hantera det mötet? 

Boken utspelar sig både i byarna som barnen en gång växte upp i och i Kiruna där gruvan lockat med välbetalt arbete och Laestadius beskriver hur de barn som på 50-talet berövades både sitt språk och sin kultur har svårt att föra vidare det samiska arvet till sina egna barn, deras samiska kläder hänger längst bak i garderoben och de kan inte skriva eller läsa på sitt modersmål. Jag är glad över att Laestadius tar sina personliga erfarenheter, sin familj och släkts erfarenheter och använder det till att skriva fiktion som berör och ger oss som läser mycket att tänka på. Tack! 

Stöld, som kom 2021, är nu på gång att bli en TV-serie på Netflix och det ser jag verkligen fram emot. 

Bildkälla: Romanus & Selling