stöld: en samtida roman som utspelar sig i Sápmi

På lördag är det dags att högtidlighålla samernas nationaldag och precis lagom till det så kommer Ann-Helén Laestadius roman stöld ut. Det är en roman som tar sig an att berätta om hur livet kan vara för renskötande samer i Sverige under 2000-talet och läsningen är lika spännande som vilken kriminalroman som helst. Boken börjar med ett brott och någonstans handlar det om att skipa rättvisa, ge upprättelse.

Det börjar med att den lilla flickan Elsa på en skidtur ser en man döda hennes favoritrenkalv. Kvar finns bara örat där renmärket sitter. När pappan anmäler stölden hos polisen så tas brottet inte på allvar. I den lilla byn jäser konflikterna, både mellan svenskar och samer men också inom den samiska gruppen. De som är renskötare och de som inte äger renar, vem får jaga och fiska? Vem får rösta i sametinget, vem får kalla sig same? Vi som läser får följa Elsa och hennes familj och särskilt fäster jag mig vid mormordern. Hon som vuxit upp i en helt annan tid och som representerar traditionen i romanen. Hon som gått i skola där man bodde på internat och där man inte fick tala samiska, hon som vet hur man begraver en släkting så att det går rätt till och som älskar sitt barnbarn Elsa. Modernitet och tradition är en svår balansgång för familjen och extra tydligt blir det när Elsa närmar sig vuxenlivet, ska hon stanna och leva med renarna eller ska hon välja något annat?

Jag kan tydligt se att Laestadius har en avsikt med sin text, hon vill uppmärksamma diskrimineringen av samer både historiskt och i nutid och hon tar aktuella frågor och bäddar in dem i en berättelse som jag slukar. Visst blir det lite övertydligt emellanåt men jag är imponerad över sättet hon skildrar miljöerna, vardagslivet och svårigheterna att värna sitt kulturarv och sin rätt när man är ett litet minoritetsfolk.

Jag har i somras läst Och herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba och jag tycker att de båda böckerna passar väldigt fint att läsa parallellt. Varför inte på lördag?

Bildkälla: Romanus & Selling