flicka, 1983 – Linn Ullmann

Som om det vore meningen så släpps Linn Ullmanns roman Flicka, 1983 veckan efter att Annie Ernaux fick besked om att hon tilldelats nobelpriset i litteratur. I sin roman så nämns just hennes författarskap och som alltid så är det som Linn Ullmann skriver mycket bra. Jag är en stor beundrare och har läst det mesta, lyssnat på henne tala om sitt författarskap både på Louisiana Lit och Bokmässan och jag längtar alltid efter en ny bok. Nu är den här och det är en berättelse som utspelar sig i två tider. 1983 åker en 16-årig flicka till Paris för att bli fotograferad. Hon har träffat en fransk fotograf i en hiss i NY och han tar henne med till Paris, han är mer än dubbelt så gammal som henne och flickans mamma är mycket orolig. Hon vill inte att flickan ska åka men förstår att det är omöjligt att stoppa henne, att växa upp är att göra erfarenheter och det blir en omvälvande upplevelse för flickan som både bokstavligt och bildligt går vilse i Paris. 

Den andra tidslinjen i boken är i nutid. Författaren som är runt femtio säger att hon skriver på en bok men får väldigt lite gjort. Hon dras allt längre in i en depression och i den livskris som hon genomgår är samtalen med modern på telefon ett återkommande inslag, minnen träder fram och kvinnan bestämmer sig för att skriva om flickan som hon en gång var och kvinnan som hon nu blivit. Ullmann fiktionaliserar verkliga händelser från sitt eget liv och det hela blir så oerhört bra. Jag läser och läser och kanske spelar det roll att jag är jämnårig med Linn, jag har levt ett helt annat sorts liv men texten väcker egna minnen från mitten av 1980-talet då jag gjorde många resor på egen hand i Europa. Med blotta förskräckelsen och med många erfarenheter i bagaget så växte jag vidare mot vuxenheten.

Relationen mellan flickan och modern är fint skildrad och jag rekommenderar alla att läsa Linn Ullmanns hela författarskap, De oroliga är den roman som föregår Flicka, 1983 och de två passar extra bra att läsa i följd. 

Missa inte intervjun i Lundströms idag. Den är fin! 

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag