ihågkom oss till liv – Joanna Rubin Dranger

”This is what happens now … the first generation were quiet, the second generation felt they couldn’t ask, and now the third generation tries to find out what happened …”

så säger en av Joanna Rubin Drangers vänner till henne när hon reser till Tel Aviv för att söka en hittills okänd släkting och i sin fantastiska bok Ihågkom oss till liv så skildrar hon just sitt sökande efter sin släkts historia. Bortglömda foton, en tavla och en låda på vinden blir fynd som hjälper Rubin Dranger vidare och jag kan bara inte sluta läsa! 

I sex kapitel i serieform så berättar hon om hur hon genom fotografier, brev, dokument och resor försöker få fatt i vad som faktiskt hände hennes släktingar och hur det har påverkat hennes släkt genom generationerna. Hennes mormors pappa och mamma flydde pogromer i Ryssland och kom tidigt 1900-tal till Sverige. Aron och Rebecka Katz etablerade sig i Hindås och Aron blev en framgångsrik handlare av främst textilier och kläder och deras livsöde är en av berättelserna som Rubin Dranger fördjupar sig i, en annan är släktingen Lovas historia. Hon som kommer till Göteborg som barn, gifter sig med en norrman och under ockupationen måste fly med sina barn. Ett riktigt tungt kapitel är det som heter ”Familjen som försvann” och i det så skildrar hon antisemitismens historia ända fram till förintelselägren. Med hjälp av personliga minnen, intervjuer och mängder av research så berättarRubin Dranger inte bara delar av sin egen släkts historia utan hon sätter också in sin judiska släkts liv i Sverige under 1900-talet i en kontext där samhället runt var både välkomnande och avvisande. Bilder och texter utgör en fin helhet och hos förlaget finns exempel på hur en sida kan se ut. Särskilt vill jag lyfta fram de mycket gedigna källhänvisningarna som finns till varje kapitel. De lockar till mer läsning. Det här är för mig årets presentbok, så vacker, så engagerande och viktig, så oupphörligt intressant! 

PROVLÄS!

En av höjdarna på bokmässan var seminariet med Joanna Rubin Dranger och Carl Henrik Carlsson där de presenterade sina senaste böcker som båda handlar om judarnas historia i Sverige. Carlssons översiktsverk har jag inte läst men den nominerades till Augustpriset 2021 och har man bokmässan Play så tycker jag absolut att man ska lyssna på både Carlssons och Rubin Drangers programpunkter!

Bildkälla: Albert Bonniers förlag