lutad mot ett spjut – Katarina Bjärvall

Idag borde jag skriva om något amerikanskt men istället blir det Katarina Bjärvalls Lutad mot ett spjut – Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795. Är man det minsta intresserad av historia så är det här en fantastisk bok att läsa. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla den, inte biografi, inte reseberättelse och inte heller roman … Bjärvall har utgått från Wollstonecrafts reseberättelse/korrespondens som hon skrev och skickade till mannen Imlay, som var anledningen till hela företaget. Hon begav sig ut på den strapatsfyllda resan för att försöka reda ut hans affärer och tog med sig sin lilla dotter och en husa. Med resan som ramberättelse så fyller Bjärvall på med miljöer och tankevärld som visar på hur Wollstonecrafts filosofi om att flickor och kvinnor skulle ha samma möjligheter som män, kunna utbilda sig och leva ett oberoende liv legat till grund för den feminism som vi känner idag. Med mod och envishet lever hon sitt liv, kärleken till männen gör henne förtvivlad och samtidigt står hon fast lutad mot sitt spjut, hon vet att någon gång i framtiden så skall det som hon tror och önskar kunna bli verklighet.

I Alla dessa djäfvla qvinnor av Anna Laestadius Larsson berättar hon om tre av de kvinnor som gått före, som med sina gärningar och sitt tankegods har gjort det möjligt för mig och många andra att välja mitt liv. Det är intressant läsning – Mary Wollstonecraft är an av kvinnorna som porträtteras. Passar alltså perfekt att läsa i samband med Lutad mot ett spjut.

Ett av de ställen som Wollstonecraft besöker på sin resa är Gunnebo Slott. I dagarna inviger de sitt nybyggda orangeri och vill man göra en tidsresa tillbaka till 1700-tal så är det en perfekt plats. Parken och husen är tidsenligt restaurerade och trädgårdarna är superfina!

Bildkälla: Ordfront förlag