borgen – TV-serie att njuta av

På Netflix kan man nu se säsong fyra av Borgen och har man missat den här serien så kan jag bara rekommendera. Man ska förstås se säsongerna i ordning och de först tre omgångarna handlar om Birgitte Nyborgs väg till makten, hon startar ett parti med värderingar hon står för. Som Danmarks första statsminister inser hon att det politiska livet kan ge framgång men knappast lycka. Nu är det 10 år senare och Birgitte är utrikesminister, på Grönland hittas olja och ännu en gång måste Birgitte ta beslut där värderingar och politiska realiteter krockar. Ännu en gång lyckas manusförfattarna sätta ett antal aktuella frågor i centrum och dessutom skildra den mänskliga sidan av livet i politiken och medierna. En hel del av serien utspelar sig på Grönland och så magiskt vacker natur som jag får se.

Säsong 4 har fått lite blandade reaktioner i media och visst kan man tänka att det är dumdristigt att göra en fortsättning på en så älskad serie. De tre säsongerna kunde ju ha slutat där de gjorde. Jag är glad över att man nu får följa en medelålders Birgitte, livet med vuxna barn och ständiga vallningar, hårdare politiska nypor och ett hjärta som blivit tilltufsat är en kvinnoroll som har en plats bland TV-serierna. Alltså utan att veta särskilt mycket så tänkte jag vid upprepade tillfällen att manusförfattarna sneglat på Margot Wallströms politiska karriär när de skrev den här senaste säsongen, det finns några uppenbara likheter …