vända blad – åter till Schantz Förlag

Tillbaka i vardagen på bokförlaget Schantz! I Mellan raderna var det PR-tjejen Emily som vi fick följa, nu är det dags att läsa mer om förläggaren Clara. I Vända blad återvänder vi alltså till det fiktiva förlaget Schantz och Clara är en av förläggarna. Hon är den eviga singeln som lever för sitt arbete och hon är en av dem som har ägarinnan Beas öra. När boken börjar så är Clara lite deppig, det var länge sedan hon landade en riktigt intressant författare till förlaget och hon börjar tvivla på sin förmåga. Förlagschefen antyder att hon kan bli förflyttad från romance till spänning om hon inte snart levererar. När hon sätter sig tillrätta i sin fåtölj med ytterligare ett manus så kittlar det till, redan på de först sidorna så inser Clara att det kan vara årets värvning. Hon beställer genast en biljett till Kiruna för att träffa författaren. 

På förlaget pågår fortfarande en maktstrid, syskonen Schantz är inte överens om hur förlaget skall utvecklas framöver. Den stora sommarfesten närmar sig och Clara vill gärna kunna presentera sitt nyförvärv. Johanna Schreiber är fenomenal på att skriva både rappt och småvasst om livet i förlagsbranschen och jag bara smälter. Förra boken bjöd många fniss och nu är det den stockholmscentrerade synen på livet utanför tullarna som får sig en rejäl känga.

Jag blir rejält underhållen, skildringen av den där svartklädda och emellanåt ängsliga kultursfären i huvudstaden är spot – on. Jag läste/lyssnade delvis på den här boken under en resa till just Stockholm och det passade väldigt bra. Nu vill jag läsa boken om Daniel 

Bildkälla: Norstedts förlag