välj mig – en roman om att vara den duktiga flickan

Sofia Rönnow Pessah följer upp sin debutroman Männen i mitt liv med Välj mig och de båda böckerna är verkligt spännande läsning, på ett smart och ofta väldigt sorgligt vis penetrerar de hur förväntningar och normer påverkar hur livet levs och upplevs.

I Välj mig så är det den evigt duktiga flickan Mathilde som är huvudperson, hon har hela sitt liv gjort allt som förväntats av henne. Hon har gått genom skolan med högsta betyg, läkarlinjen följde och nu är siktet satt på en bra  doktorandtjänst. Först skall bara AT-tjänstgöringen på akuten klaras av. Mathildes pojkvän kallar hennes Stalin för hon har femårsplaner som hon följer slaviskt och ska man vara riktigt ärlig så är det allt mer arbetet som definierar Mathilde. Hon presterar och presterar och en dag så går det inte längre, en utmattningsdepression leder till att hon behöver reflektera över både arbetet och det ganska svala livet med pojkvännen.

Jag tyckte mycket om att läsa om läkaren Mathilde och hur hon sakta börjar lyssna på sin egen röst och just hur Rönnow Pessah skildrar den unga högpresterande kvinnan kommer mig nära. Prestera och leverera, håll dig inom de förväntande ramarna, det är centralt i romanen men det är också något som man möter så  är många i dagens samhälle. Behovet av bekräftelse är stort, välj mig. Se mig. Boken utspelar sig 2015 och kanske har ändå de senaste årens händelser i världen med flyktingströmmar, klimatkris och pandemi påverkat många av oss mot att se andra värden än prestationer, så tror jag.

Vill man läsa mina tankar om Männen i mitt liv så skriver jag om den här.

Bildkälla: Wahlström & Widstrand