jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

Igår nådde oss beskedet att Björn Natthiko Lindeblad avslutat sitt liv, hans sjukdom blev så smärtsam och begränsande så att utvägen blev en smoothie med någon typ av preparat. Diskussionen som redan startats i media kring huruvida man i Sverige skall kunna få hjälp med att dö värdigt är både aktuell och viktig. Jag har min ståndpunkt klar. Hade ett möjligt alternativ funnits så hade jag absolut valt det, mina erfarenheter har övertygat mig. 

Eftersom jag just nu väntar ut den tredje omgången av Covid här hemma så passade jag på att lyssna färdigt på Jag kan ha fel och eftersom den läses av Björn Natthiko själv så blev det en både fin och ganska sorglig upplevelse. De sista kapitlen i boken handlar om hur han förhåller sig till döden och han berättar också om hur han och hans bröder reste till Schweiz för att hjälpa pappan att dö. De böner som han ber över sin far har nu säkert betts runt om i världen för hans skull, han tycks ha varit en man med många vänner. Det som gör att det är lätt att lyssna på hans budskap är att han inte är påstridig, hans kaxiga underrubrik antyder att han ser sig som vis men han för fram sina tankar med ett ständigt tvivel som kompanjon. Hans buddhistiska filosofi är på många vis lätt att ta till sig. Gör gott, få gott. Ha tillit till att det kommer att ordna sig. Välj att fokusera på det som verkligen betyder något. Läs boken, lyssna på sommarprogrammen eller på söndagsintervjun, att beskriva innehållet i den här boken låter sig inte göras. 

Bildkälla: Bonnier Fakta